at tilbyde den anden så tilpas et nærvær, at vedkommende finder måder at være sammen med sig selv
Når Særpræg risikerer at blive til Sygdom
Olie på lærred "Tillid" af Ilse Kristensen
Populær psykoterapi-fejltagelse
Den almindelige overbevisning, at man bliver "lavet om" igennem psykoterapi, er ikke rigtig. Tværtimod bliver man endnu mere sig selv. Man vil føle sig endnu mere hjemme i sig selv, acceptere sig selv bedre, holde mere af sine fejl og have mindre behov for at forvente en eller anden personlig ændring, før man kan begynde at leve sit liv. Der var nemlig intet i vejen med den personlighed, man havde - eller den personlighed, man er. Problemet er den manglende fleksibilitet i at være den, man er - og kravet om at skulle ændre på det.
Vi har alle vort enestående og helt almindelige særpræg. Det kender man selv på, og det kender andre en på, og alt er såre godt.
Men når livet bliver hårdt, så kan særpræget stivne og blive til særhed, og hvis man ikke finder hjælp kan særpræget blive til en karikatur og hermed til sygdom
Sygdommen skal således ikke fjernes, men den skal behandles kærligt, for den er oprindeligt en del af personens overlevelse og en nødvendig strategi, hvis livet igen bliver vildt hårdt.
Man skal ikke tage noget fra nogen.
Personen skal kunne føle sig tryg nok til at integrere sygdommen og vende tilbage til sit gode fleksible særpræg